Zaznacz stronę

Zęby są elementem trawienia, służą do odgryzania i rozdrabniania żywności, którą spożywamy. Zbudowane są z szyjki, korzenia i korony, ta ostatnia pokryta jest szkliwem, które jest najtwardszą tkanką w naszym organizmie, niestety nieodnawialną. Zadbanie o szkliwo daje gwarancje, zdrowych i mocnych zębów.

Dieta dla zdrowych zębów powinna obfitować w składniki mineralne. Pierwszym i chyba najważniejszym jest wapń. Nadaje właściwą twardość zębom i odżywia tkanki przyzębia, jest materiałem budulcowym. Produkty obfitujące w ten składnik to jogurt, kefir, twaróg, migdały, fasola, szpinak, rukola, szczypiorek oraz nasiona CIA i sezam. Następny składnik to fosfor, ten pierwiastek jest obecny w orzechach, żółtych serach, wątróbce, otrębach pszennych oraz soi. Aby wapń i fosfor mógł się dobrze wbudować, potrzebuje witaminy D, która reguluje ich gospodarkę w organizmie. Znajduje się między innymi w jajkach, maśle, tranie i tłustych rybach.

Kolejną bardzo ważną witaminą wspomagającą zdrowie w jamie ustnej jest witamina C, która zapobiega krwawieniu dziąseł i odsłanianiu szyjek zębowych. Jej niedobór powoduje choroby przyzębia. Produkty obfitujące w witaminę C to: nać pietruszki, truskawki, kapusta, kalarepa, owoce dzikiej róży, czerwona papryka. Natomiast witamina A zawarta w marchewce, wątróbce, szpinaku, żółtym serze, rybach i jajkach działa przeciwpróchniczo i eliminuje bakterie z jamy ustnej.

Truskawki zawierają kwas jabłkowy, który umożliwia naturalne wybielanie zębów, a brokuły, poza sporymi ilościami wapnia zawierają też koenzym Q10, który chroni przed groźną chorobą uzębienia, paradontozą.
Niektóre pokarmy mogą powodować przebarwienia. Na przykład kawa, herbata, czerwone wino i owoce jagodowe. Jest na to rada, surowe warzywa takie jak marchew, rzodkiew czy seler naciowy naturalnie wspomagają usuwanie osadu z zębów.

Zmorą naszych czasów jest próchnica, powstaje ona w wyniku reakcji bakterii w jamie ustnej z takimi cukrami jak sacharozą, glukozą czy fruktozą, które prowadzą, do produkcji kwasów organicznych powodując tym samym odwapnienie szkliwa. Jedzenie żywności węglowodanowej, szczególnie słodyczy, a do tego niska higiena jamy ustnej jest głównym powodem problemów z zębami. Dlatego należy unikać.
Na pierwszym miejscu będą twarde cukierki tak zwane landrynki. Jest w nich dużo cukru, który przylega do zębów i rozkłada się przez długi czas, podobnie jest z ciastkami czy owocami suszonymi, one również pozostawiają resztki między zębem a dziąsłem i są trudne do wypłukania. Kolejne to soki, energetyki i napoje gazowane zawierają w swoim składzie mnóstwo cukrów i kwasów, które trawią szkliwo.

Gryzienie twardych pokarmów na przykład orzechów może prowadzić do pękania szkliwa, ale także otwieranie butelek i torebek chipsów zębami oraz łuskanie słonecznika może je uszkodzić. Długość jedzenia również ma wpływ na zdrowe, czas przetrzymywania pokarmu w jamie ustnej obniża jej ph i w szczelinach między zębowych zostają resztki jedzenia. Dla trawienia natomiast wskazane jest długie przeżuwanie, więc polecam po takim posiłku przepłukanie i nitkowanie jamy ustnej. Powinniśmy myć zęby minimum dwa razy dziennie około 3 minuty i zwrócić uwagę na dokładność tej czynności.

Podsumowując dbałość o higienę jamy ustnej, prawidłowe szczotkowanie, unikanie nadmiaru węglowodanów, płukanie i nitkowanie zębów po ich spożywaniu, jest równie ważne co urozmaicona dieta wspomagająca prawidłowy stan jamy ustnej.